•  Etusivu 
•  Tapahtumakalenteri 
•  Yhdistys 
•  Kreikka 
•  Matkailu 
•  Jäsenlehti 
•  Kirjallisuutta 
•  Liity jäseneksi 
•  Yhteystiedot 

HELSINGIN SUOMI–KREIKKA YHDISTYS RY
ΦΙΝΛΑΝΔΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

Kreikkalainen keittiö



MAKUMATKA 2:n teemana oli paaston aika ja kevät, tässä reseptit

Reseptit on laatinut Akis Staboulis

Alkuruoat

MELITSANOSALATA, munakoisosalaatti

2 kpl munakoisoja (n. 500 g)

rosmariinin oksa, valkosipulin kynsiä

1-2 kpl shalottisipulia

1-2 rkl punaviinietikkaa

100 g fetajuustoa

1 dl oliiviöljyä

karkeaksi hakattua lehtipersiljaa

Halkaise munakoisot ja viillä pinnalle ristiviilto. mausta suolalla ja anna hikoilla taputtele kuivaksi, laita viiltoihin rosmariinin oksa ja valkosipulin kynnet ja paahda 22C:n uunissa noin puoli tuntia. ( Voit 15 min:n jälkeen kääriä folioon) paloittele sipuli, valkosipuli, juusto ja persilja pieniksi kuutioiksi poista munakoisosta mausteet ja kaavi sisusta lusikalla ja pilko pieniksi kuutioiksi. Soseuta mukaan osa valkosipulista sekoita kaikki ainekset lisää lopuksi öljyä ja etikkaa, sekoita ja tarkasta maku Salaattiin voi lisätä myös majoneesia





SPANAKOPITAKIA – fetajuusto-pinaattipasteijat

 

1 pkt filotaikinaa

0,1 l oliiviöljy-voiseosta

 

täyte:

5 g oliiviöljyä

200 g ryöpättyä lehtipinaattia

250 g fetajuustomurskaa

50 g fenkolia

50 g sipulia

2 munaa

jauhettua muskottipähkinää

mustapippuria myllystä

suolaa

Puhdista ja ryöppää pinaatti, jäähdytä ja purista kuivaksi. Paloittele fenkoli ja sipuli ja kuullota pinaatin kanssa tilkassa rasvaa. Sekoita muuta ainekset.

Suikaloi taikina n. 5 cm leveiksi suikaleiksi. Voitele kaksi filotaikinalehteä yksitellen. laita n. 1 tl täytettä ja taita kolmioiksi. Voitele ja paosta uunissa 150 C lämmössä 35 - 40 minuuttia.





FASOLIA MAVROMATIKA SALATA ME PAPOULES – mustasilmäpapu- herneenversosalaatti

250 g mustasilmäpapuja

200 g herneenversoja

200 g tomaattia

1 pieni punasipuli

2-3 kevätsipulia

lehtipersiljaa

kapriksia

muutama sardelli tai muuta suolakalaa

kreikkalaista punaviinietikkaa ja oliiviöljyä

 

Huuhtele pavut. laita kylmään veteen ja kiehauta. Vaihda vesi ja keitä kunnes ovat kypsiä. Lisää suolaa lopuksi. Kun pavut ovat kypsiä, valuta ja jäähdytä veden alla.

Poista tomaateista siemenet ja kuutioi. Viipaloi punasipuli ja kevätsipuli. Revi versot tarvittaessa pienemmiksi.

Jos käytät suolakalaa, liota kylmässä vedessä. Mausta ainekset hyvin. Rakenna salaatti lautaselle tai vadille.



”Väliruoka”



KALAMARAKIA FILAFI – mustekalarisotto



½ dl oliiviöljyn ja voin sekoitusta

1-2 kpl sipulia kuutioituna

1-2 kpl viipaloituja valkosipulin kynsiä

fenkolin lehtiä

kreikkalaista sahramia

hyppysellinen cayennepippuria tai pala tuoretta chiliä

250 g kuutioituja kypsiä luumutomaatteja tai tomaattimurskaa

250 g pyöreäjyväistä riisiä

1 dl valkoviiniä

450 g pikku kalmari- mustekalaa, puhdistettuna ja paloiteltuna

½ l rapu/kanalientä

tuoretta timjamia

½ dl kefalotyri raastetta

50 g vuohenmaito-fetajuustoa murskana

 

Puhdista mustekalat ja ruskista nopeasti öljyssä, ota pois odottamaan.

Valmista pilahvi kuullottamalla samassa öljyssä riisi, sipuli, valkosipuli ja chili. Lisää kuutioidut tomaatit ja sekoita huolellisesti. Tomaattien on oltava hyvin kypsiä.

Lisää viini. Lisää liemi pienissä erissä useasti hämmentäen. Pilahvia valmistettaessa kannattaa aina katsoa rakennetta ennekuin lisää nestettä. Pilahvi ei saa olla liian tiukkaa vaan mehukasta ja suhteellisen ”juoksevaa”.

Kypsentämisen loppuvaiheessa lisää paistetut mustekalat, fetajuustomurska ja timjami. Ripottele pinnalle juustoa ja tarjoa heti.



Pääruoat

LAVRAKI SPETSIOTA – meribassia spetsolaisittain



Suomusta ja fileoi kala. Poista evät ja paloittele kalat annospaloiksi. Viillä halutessasi nahkaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Aseta oliiviöljyllä öljytylle uunivuoalle hankapuoli ylöspäin.

Tomaattikastike

1 dl oliiviöljyä

1 punasipuli suikaleina

1 fenkoli suikaleina

1-2 viipaloitua valkosipulin kynttä

½ kg soseutettuja kypsiä tomaatteja

1 tl tomaattipyreetä

1 dl valkoviiniä

tilliä, lehtipersiljaa ja timjamia

½ pieni chilipaprika paloina

suolaa ja pippuria

 

Valmista kastike kuullottamalla sipuli, fenkoli, chili ja valkosipuli öljyssä. Lisää tomaatit, viini ja liemi. Keitä ainakin tunti, mausta lopuksi.

Aseta kastike kalojen päälle ja paista kuumassa 220 C uunissa n. 5 minuuttia.





SOUTZOUKAKIA SMYRNEIKA – pienet lihamurekkeet tomaattikastikkeessa

500 g naudan paistijauhelihaa

1 sipuli (ei liian iso) raastettuna

2 viipaletta vaalean leivän sisusta (vähän vanhempaa tai kuivaa)

valkosipulin kynttä, murskattuna

1 muna

merisuolaa ja mustapippuria myllystä

pieni kourallinen leikattua sileälehtistä persiljaa

Paistamiseen: 1-2 dl oliiviöljyä ja 2 dl vehnäjauhoja

Laita leipä likoamaan veteen ainakin puoleksi tunniksi. Raasta sipuli ja hienonna valkosipuli. Purista vesi pois leivästä ja murenna hienoksi.

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti, mausta, peitä kelmulla ja anna maustua kylmiössä.

Muotoile soikeita pullia. Kuumenna rasva korkeareunaisessa paistinpannussa. Puuteroi lihapullat vehnäjauhossa. Paista miedolla lämmöllä 3-4 minuuttia / puoli. Nosta valumaan paperin päälle.

 

kastike

½ d oliiviöljyä

1 sipuli kuutioituna tai raasteena

1 valkosipulin kynsi (tai maun mukaan)

½ kg kypsiä tomaatteja soseena (tehosekoittimessa)

hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

½ tl juustokuminaa

lehtipersiljaa

Kuullota sipuli ja valkosipuli nopeasti öljyssä, lisää tomaatti ja mausteet ja hauduta tunnin verran.

Aseta paistetut lihasoikiot uunivuoalle ja kaada kastike päälle. Hauduta uunissa n. 40 minuuttia 180 asteessa C. Tarjoa valkoisen riisin kanssa.

 



Jälkiruoka



LÄMMIN PISTAASIBAKLAVA, JÄÄTELÖÄ



½ kg filotaikinaa

4 dl voisulaa

½ kg rouhittua pistaasia (voit käyttää muitakin pähkinöitä)

1 dl korppujauhoja

50 g sokeria

 

Kostutusliemi

2 dl sokeria

4 dl vettä

1 dl kreikkalaista hunajaa

1 sitruunan kuori suikaleina ja mehu

1 kpl halkaistu vaniljatanko

1 kpl kanelitanko

10 kpl neilikoita

 

Valmista ensin kastike keittämällä kaikkia aineksia noin puoli tuntia, siivilöi ja anna jäähtyä.

Sekoita sokeri, pähkinät ja korppujauho.

Laita viisi yksitellen voideltua taikinalehteä voidellulle vuoalle ja ripottele päälle reilu kerros pähkinäseosta. Jatka niin, että laitat kaksi voideltua lehteä/kerros kunnes jäljellä on taas 4-5 lehteä.

Jatka kunnes vuoka on täynnä, laita jääkaappiin, leikkaa annospaloiksi ja aseta jokaisen palan päälle yksi neilikka. Paista 150 C uunissa n, 1-1,5 tuntia, kunnes pinta on kullanruskea. Anna hieman jäähtyä ja kaada liemi siivilän läpi vuokaan yhdestä kulmasta reunoja pitkin, niin, että liemi valuu alle.





Ensimmäisessä Makumatka Kreikkaan-illassa keväällä 2010 valmistettiin seuraava menu:

Reseptit: Akis Staboulis

 



LINSSIKEITTO

 

2-3 salottisipulia

2-3 valkosipulin kynttä

1 vihreä paprika

½ kg kuutioituja /murskattuja tuoreita tomaatteja

½ kg pieniä ruskeita linssejä (voi käyttää myös vihreitä)

1,5 l kanalientä (tai vettä)

2-3 laakerinlehteä

(vähän chiliä)



oliiviöljyä

punaviinietikkaa (mielellään kreikkalaista)

lehtipersiljaa



Huuhtele linssit ja valuta. Paloittele sipuli, valkosipuli ja paprika ja kuullota lorauksessa oliiviöljyä. Lisää joukkoon linssit, ja chili (jos käytät) ja pyöräytä hetki. Lisää sitten liemi ja laakerinlehti ja hauduta kannen alla tarpeen mukaan 1-1½ tuntia. Mausta lopuksi suolalla. Tarjoile oliiviöljyn ja etikan kanssa ja viimeistele hakatulla persiljalla. Lisäkkeeksi rapeakuorista täysjyväleipää.





MARINOIDUT OLIIVIT

 

500 g kivellisiä mustia kreikkalaisia oliiveja

1 sitruuna lohkoina

2 laakerinlehteä

1 chilipaprika paloina

2 valkosipulin kynttä, viipaleina

½ dl öljyä

2 rkl punaviinietikkaa



Huuhtele oliivit hyvin ennen marinoimista ja liota kylmässä vedessä yön yli. Sekoita kaikki ainekset ja anna marinoitua 4 päivää.





KESÄKURPITSAKROKETTI

 

½ kg (2 kpl) kesäkurpitsaa raastettuna, suolattuna ja kuivaksi puristettuna

3-4 kevätsipulia hakattuna

tuoretta minttua hakattuna

1-1½ dl vehnäjauhoja (tarpeen mukaan lisää)

1 tl leivinjauhetta

2 munaa

50 g fetajuustomurskaa (varo suolaisuutta)

50 g kefalotyriraastetta

mustaa pippuria myllystä

(oliivi)öljyä paistamiseen



Raasta kesäkurpitsat, mausta suolalla ja anna valua siivilässä, lopuksi purista kaikki nesteet pois

Sekoita kaikki hyvin ja anna seistä pari tuntia

Paista koepala, jos massa on löysää, voit ”ottaa kiinni” jauhoilla

Muotoile kuorukat ja paista kuumassa öljyssä.





SALATA ME MAROULI

 

1 roomansalaatti (romaine), ei ruukkusalaatti

½ ptt kevätsipulia

tilliä

oliiviöljyä

punaviinietikkaa (miel. kreikkalaista)

hienoa merisuolaa

 

TSATSIKI



400 g valutettua bulgarianjugurttia tai kreikkalaista jugurttia

200 g kurkkua, kuorittuna, suolattuna ja valutettuna

2-3 tuoretta valkosipulinkynttä

2 rkl punaviinietikkaa

1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

suolaa



Sekoita kaikki ainekset, anna maustua ja tarjoa kylmänä vaalean leivän kanssa.





PIREUKSEN KATKARAPUKASARI

 

2-3 valkosipulia viipaloituna

1 kg kuorittuja isoja katkarapuja, mieluummin raakoja

150 g murskattua fetajuustoa

tilkka ouzoa

tomaattikastiketta (katso alla)

1 dl raastettua kefalotyri-juustoa

lehtipersiljaa

 

Tomaattikastike

 

oliiviöljyä

2-3 salottisipulia kuutioituna

1-2 valkosipulin kynttä viipaloituna

½ kg soseutettuja kypsiä terttutomaatteja

1 rkl tomaattipyrettä

½ l rapulientä ( voi keittää katkarapujen kuorista)

(valkoviiniä/ouzoa)

lehtipersiljaa ja timjamia

½ pieni chilipaprika paloina



Valmista kastike kuullottamalla sipuli, chili ja valkosipuli öljyssä. Lisää tomaatit, viini/ouzo ja liemi. Keitä noin tunti, mausta lopuksi. Laita katkaravut saviruukkuun ouzon ja valkosipulin kanssa. Lisää fetajuusto ja kuuma kastike, sekoita. Ripottele pinnalle juustoraaste. Kuorruta 200 asteisessa uunissa grillivastuksilla kunnes pinnalle tulee kaunis väri.





VASIKKA VIHREIDEN PAPUJEN KANSSA

 

1 kg vasikanpaistia

2-3 sipulia

1 rkl tomaattipyrettä

½ kg tuoretta tomaattia murskattuna

1 kg vihreitä papuja

1 kg kuorittua perunaa

1-2 dl oliiviöljyä

(vettä)

merisuolaa, mustapippuria ja lehtipersiljaa



Kuutioi vasikka isoiksi kuutioiksi. Puhdista ja pavut ja tarvittaessa paloittele ne. Kuori ja lohko perunat. Ruskista paisti öljyssä, lisää tomaattipyre ja mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele hetki, lisää murskattu tomaatti ja tarvittaessa hieman vettä ja hauduta kannen alla mureaksi. Lisää perunat ja pavut ja hauduta, kunnes kaikki ovat kypsiä. (Tarkista nesteen tilanne)

Viimeistele persiljalla.





KARIDOPITTA



1 isohko pyöreä vuoka



5 kananmunaa

125 g hienoa sokeria (siro)

150 g voita

60 g hienoja korppujauhoja (sihdattu)

170 g rouhittua saksanpähkinää

2 tl leivinjauhetta

1tl jauhettua neilikkaa

1 appelsiinin kuori ja mehu



Kiehauta voi hetken (3-4 min) kunnes alkaa paahtua ja vaihtaa väriä (ÄLÄ POLTA) siivilöi ja anna jäähtyä. Vatkaa yleiskoneessa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää voi ohuena nauhana munavaahdon joukkoon varovasti nostellen. Sekoita kuivat aineet ja lisää edelliseen puulastalla varovasti nostellen vuorotellen appelsiinimehun kanssa. Kaada voideltuun ja korppujahotettuun vuokaan. Paistolämpötila 180 astetta n. 35 minuuttia.

 

Siirappi kostutukseen



1 dl vettä

150 g sokeria

5 cl Metaxaa

½ dl tuorepuristettua appelsiinimehua

1 vaniljatanko

1 kanelitanko

2 tähtianista



Keitä aineita puoli tuntia ja anna jäähtyä



Koristeluun: 60 g saksanpähkinärouhetta

Tarjoiluun: vaniljajäätelöä





STIFÁDO TIMON TAPAAN

Naudanpaistia*) sipulien kera



50 g voita

1 kg nautaa sopivan kokoisina paloina

1/2 kg tomattia, kuorittuna ja lohkottuna

1 kg pieniä sipuleita (salotti), kuorittuna

1 lasi punaviiniä (esim. makea mavrodafne)

2 laakerinlehteä

1 tls kanelia

1 tls paprikajauhetta

Suolaa

Mustapippuria, vastajauhettua



Sulata padassa/pannussa voi ja ruskista lihanpalat hyvin.